TESAR – KROVOPOKRIVAČ

Prekvalifikacija za tesara – krovopokrivača je program obuke 3. nivoa srednje škole kroz koji polaznici stiču znanje o obradi drveta, skelama, oplatama i raznim građevinskim konstrukcijama. To su uglavnom drvene konstrukcije za izgradnju mostova, puteva, brodova, tvorničkih hala i raznih zgrada. Pretežni dio radova na zgradama je izgradnja krovnih konstrukcija.

Stolari odabiru potrebne materijale, alate i mašine na osnovu tehničke i tehnološke dokumentacije.

Prije svega, oni pripremaju građevinske elemente, koji se zatim kombiniraju u jedinstvene cjeline. Važno je da se posao dobro isplanira i da mjere i označavaju elemente tačno. Elementi su spojeni uglavnom čavlima, vijcima i metalnim okovima. U radu se koriste razni materijali. Najčešći su drvo, metali, plastika i drugi zamjenski materijali. U pripremnoj fazi rada stolari koriste razne mašine za obradu drveta, kao što su pile, blanjalice, brusilice i bušilice.

Budući da stolari izrađuju konstrukcije važne za stabilnost i sigurnost određenih zgrada i ljudi koji rade na njima, imperativ je stalno pratiti kvalitetu izrađenog libelama, privjescima i drugim mjernim instrumentima. Ovi poslovi uključuju izgradnju skela (privremenih građevina) koje pružaju radnike koji rade na visini, poput njih samih. Stolari obično izrađuju velike i zamršene konstrukcije, prvo u dijelovima, koji se zatim spajaju u cjeline. Dio posla može se obaviti na zemlji, a veći dio se izvodi na visini. Stolari koji rade u zanatstvu takođe su dužni pripremiti tehničku dokumentaciju, procjene troškova i utvrditi cijene proizvodnje.

Prekvalifikacija za stolara kao treći nivo srednjeg obrazovanja može se odvijati i vanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka škole, učeniku se pruža prilika da se prekvalifikuje za građevinska ili druga zanimanja.