KONOBAR

Prekvalifikacija za konobara je program obrazovanja III stepena srednje škole kroz koji polaznici stiču opšta i stručna znanja iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Obavlja pripremne radove, održava opremu, uređaje i ugostiteljski inventar, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela prema sistemima serviranja koji su uobičajeni u našoj zemlji i u svijetu, koristi uspostavljene evidencije i dokumentaciju za ponudu hrane i pića. Prihvaća gosta, prima narudžbu, služi je, naplaćuje uslugu i šalje gosta. Budući da konobar sudjeluje u direktnoj prodaji i direktnom kontaktu sa stranim i domaćim gostima, potrebno je znanje stranog jezika i osnova opće kulture.

Na kraju programa student će takođe naučiti o vlastitim sposobnostima i postignućima; da se upoznaju sa običajima određenih naroda prilikom konzumiranja hrane; poznavati vrste i tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina, vode, aperitiva, alkoholnih pića, likera, piva, bezalkoholnih i digestivnih napitaka; poznavati tehnike posluživanja u vrtnim restoranima, terasama, stanovima i sobama; poznavati tehnike posluživanja u barovima itd. Konobar može biti zaposlen u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, a može i voditi porodični posao.

Prekvalifikacija za konobara kao treći nivo srednjeg obrazovanja može se odvijati i vanrednim školovanjem i polaganjem, te je kao takva u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka škole, studentu se pruža mogućnost daljeg usavršavanja u struci (polaganjem majstorskog ispita – specijalista konobar), kao i prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja ili za hotelijersko-turističkog tehničara.