BRAVAR

 

Prekvalifikacija za bravara program je obrazovanja III stepena srednje škole kojim polaznici stiču opšta i stručna znanja o izradi dijelova metalnih konstrukcija, obradi limova, metalnih profila i cijevi i izvođenju raznih montažnih radova na zgradama. Konačni proizvodi bravarske djelatnosti su: ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi pogona. Bravari koji su zaposleni kod obrtnika ili imaju vlastiti obrt izrađuju male serije metalnih predmeta ili dijelova sklopova.

Ovisno o vrsti gotovog proizvoda, bravari obavljaju ove radne radnje: crtanje, ručno ili mašinsko rezanje, ispravljanje, turpijanje, ručno ili mašinsko savijanje, brušenje, kovanje, bušenje, ručno ili mašinsko narezivanje navoja, zavarivanje električnim zavarivanjem, montaža sklopova, oštra razni alati, premazati temeljnim premazom. Koriste razne alate i mašine kao što su čekići, gvozdene pile, turpije, brojilo, pokretna vaga, mikrometar, uglomer, ručna električna bušilica, mašina za savijanje lima i mašine za električno zavarivanje itd.

Prekvalifikacija za bravara kao 3. stepen srednjeg obrazovanja može se odvijati i izvanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka obrazovanja, polaznici mogu nastaviti svoje obrazovanje na četvrtom nivou prekvalifikacijom za drugo zanimanje po svom izboru.
Cijena ispita određuje se za svakog pojedinca, jer ovisi o školi koju imate sada, a mora se izračunati prema potvrdama vašeg razreda (uzima se samo razlika u predmetima ako već imate srednju školu). To znači da će nam trebati samo uvid u vaše trenutne srednjoškolske svjedodžbe, tako da je postupak izračuna cijene vrlo jednostavan.