KERAMIČAR – TRECER

Stručno ososobljavanje za keramičara je obrazovanja, gdje kroz kvalitetnu i stručnu instruktivno-konsultativnu  nastavu polaznici se osposobljava za pokrivanje podova, unutrašnjih zidova, terasa, stupova i drugih površina raznim vrstama pločica koje se lijepe gipsom ili posebnim ljepilo.

Prije nanošenja premaza priprema površinu čišćenjem i izravnavanjem. Nakon toga slijedi popločavanje površine. Posao zahtijeva često rezanje i brušenje pločica, kao i stalnu kontrolu ispravnosti ugrađenih pločica. Nakon polaganja pločica, nanosi se injekcijska masa za povezivanje pločica u kompaktnu cjelinu. Potrebno je savladati tehničko crtanje, čitanje i izradu nacrta, te posedovati osnovna matematička znanja kako bi se mogla izvoditi precizna mjerenja i proračuni. Djeluje uglavnom u zatvorenom, a ponekad i na otvorenom I u industrijskim pogonima. Posao često radi u čučećem ili klečećem položaju.

Nakon završenog stručnog osposobljavanja koje je u trajanju od 200 časova instruktivno-konsultativne i praktične nastave polaznici dobiju certifikat o stručnoj osposobljenosti za zanimanje keramičar. Certifikat se izdaje na bosanskom i engleskom jeziku, ovjeren u sudu sa Apostille pečatom (Apostille je nadovjera ili legalizacija javnih dokumenata koje se koriste u međunarodnom pravnom prometu).