KERAMIČAR – TRECER

Prekvalifikacija za keramičara – tracer program je edukacije 3. nivoa srednje škole, nakon čega se učenik osposobljava za pokrivanje podova, unutrašnjih zidova, terasa, stupova i drugih površina raznim vrstama pločica koje se lijepe gipsom ili posebnim ljepilo.

Prije nanošenja premaza priprema površinu čišćenjem i izravnavanjem. Nakon toga slijedi popločavanje površine. Posao zahtijeva često rezanje i brušenje pločica, kao i stalnu kontrolu ispravnosti ugrađenih pločica. Nakon polaganja pločica, nanosi se injekcijska masa za povezivanje pločica u kompaktnu cjelinu. Potrebno je savladati tehničko crtanje, čitanje i izradu nacrta, te posedovati osnovna matematička znanja kako bi se mogla izvoditi precizna mjerenja i proračuni. Djeluje uglavnom u zatvorenom, a ponekad i na otvorenom iu industrijskim pogonima. Posao često radi u čučećem ili klečećem položaju.

Prekvalifikacija za keramičara kao treći nivo srednjeg obrazovanja može se odvijati i izvanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka obrazovanja, polaznici mogu nastaviti svoje obrazovanje na četvrtom nivou prekvalifikacijom za drugo zanimanje po svom izboru.