PEDIKER – MANIKER

Stručno ososobljavanje za pedikir-manikir je obrazovanja, gdje kroz kvalitetnu i stručnu instruktivno-konsultativnu  nastavu i praktična znanja  za samostalno obavljanje poslova i zadataka polaznik  upoznavanje sa histologijom kože, njegom kože i noktiju stopala, uz primjenu adekvatnih preparata i procedura.

Manikura je zanimanje usmjereno na njegu stopala i ruku, a uz to se bavi i masažom ruku. Takođe se koristi za opremu za masažu, njegu noktiju i uklanjanje kožice. Dekoracija i nadogradnja noktiju takođe je uža specijalnost osobe koja se bavi manikirstvom.

Radni prostor je zatvorenog tipa, a radna oprema uključuje makaze, turpiju, zdjelu s vodom za ruke, uređaj za sušenje, sterilizator, sredstva za umjetne nokte, aceton, razne kreme i druge preparate.

Pedikir se bavi njegom i uljepšavanjem stopala, tabana i noktiju. Ponekad nudi adekvatna rješenja za medicinske probleme kao što su urastanje noktiju i druge intervencije koje ne zahtijevaju operaciju. Potrebno je pravilno procijeniti zadati problem i uputiti se na intervenciju stručnijeg stručnjaka. Alati koji se koriste u radu su makaze, turpija, kliješta, kamen namijenjen stopalu, noževi, posude za vodu.

Pored zadatih sredstava za rad potreban je i sterilizator, dezinficijensi, kreme, lakovi za nokte i druge higijenske hemikalije.

Nakon završenog stručnog osposobljavanja koje je u trajanju od 200 časova instruktivno-konsultativne i praktične nastave polaznici dobiju certifikat o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pedikir-manikir. Certifikat se izdaje na bosanskom i engleskom jeziku, ovjeren u sudu sa Apostille pečatom (Apostille je nadovjera ili legalizacija javnih dokumenata koje se koriste u međunarodnom pravnom prometu).