PEDIKER – MANIKER

Prekvalifikacija za pedikira – manikira program je obrazovanja, gdje kroz kvalitetnu i stručnu nastavu polaznici stiču stručno-toerijska i praktična znanja, na osnovu čega po završetku školovanja mogu zadovoljiti sve tržišne potrebe za zanimanjem manikir – pedikir.

Manikura je zanimanje usmjereno na njegu stopala i ruku, a uz to se bavi i masažom ruku. Takođe se koristi za opremu za masažu, njegu noktiju i uklanjanje kožice. Dekoracija i nadogradnja noktiju takođe je uža specijalnost osobe koja se bavi manikirstvom.

Radni prostor je zatvorenog tipa, a radna oprema uključuje makaze, turpiju, zdjelu s vodom za ruke, uređaj za sušenje, sterilizator, sredstva za umjetne nokte, aceton, razne kreme i druge preparate.

Pedikir se bavi njegom i uljepšavanjem stopala, tabana i noktiju. Ponekad nudi adekvatna rješenja za medicinske probleme kao što su urastanje noktiju i druge intervencije koje ne zahtijevaju operaciju. Potrebno je pravilno procijeniti zadati problem i uputiti se na intervenciju stručnijeg stručnjaka. Alati koji se koriste u radu su makaze, turpija, kliješta, kamen namijenjen stopalu, noževi, posude za vodu.

Pored zadatih sredstava za rad potreban je i sterilizator, dezinficijensi, kreme, lakovi za nokte i druge higijenske hemikalije.

Prekvalifikacija za pedikira – manikira može se odvijati i izvanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka obrazovanja, polaznici mogu nastaviti svoje obrazovanje na četvrtom nivou prekvalifikacijom za drugo zanimanje po svom izboru. Cijena ispita određuje se za svakog pojedinca, jer ovisi o školi koju imate sada, a mora se izračunati prema potvrdama vašeg razreda (uzima se samo razlika u predmetima ako već imate srednju školu). To znači da će nam trebati samo uvid u vaše trenutne srednjoškolske svjedodžbe, tako da je postupak izračuna cijene vrlo jednostavan.