AUTOLIMAR

Prekvalifikacija za autolimara program je srednjoškolskog obrazovanja 3. stepena kojim polaznici stječu opšta i stručna znanja na poslovima koji se odnose na uklanjanje oštećenja na vozilima nastalih u saobraćajnim nesrećama ili u paru uslijed vremenskih prilika i starenja. Prilikom preuzimanja vozila od korisnika vrši se detaljan pregled oštećenog vozila tokom kojeg treba utvrditi stupanj i vrstu oštećenja i vrijeme potrebno za popravak. Zatim se određuje koji će dijelovi biti zamijenjeni, a koji popravljeni.

Da bi mogli obavljati ove zadatke, limari moraju znati:

- različite vrste konstrukcija karoserije, njihova svrha i vrsta performansi prema položaju motora

- prilikom izrade karoserija i ostalih dijelova vozila vrše se precizna mjerenja

- moraju znati materijale koji se koriste za izradu karoserije, vrste limova i njihova svojstva

- moraju znati čitati skice, mjerila i upute iz tehničkih priručnika za proizvodnju autodijelova

- iskusni mehaničari karoserije razumiju motore i pogonske uređaje, upravljački mehanizam, znaju kako zamijeniti kočnice

Koriste razne uređaje: grejače metala, hidrauličke dizalice, pneumatske čekiće i ručne alate. Također koriste pokretne vage, mjerne alate i stezne alate, a koriste i skice iz tehničkih priručnika. U manjim radionicama limari, osim popravljanja, farbaju automobile, iako to nije njihova specijalnost. U velikim autolimarskim radionicama, koje zapošljavaju veći broj radnika, moguće je podijeliti posao u kojem su se pojedinci specijalizirali za jednu radnju, npr. Za popravak vrata ili zamjenu prozora.

Kako svako vozilo predstavlja novi izazov, limari moraju razviti odgovarajuće metode za svaki novi posao, primjenjujući svoje opsežno znanje o tehnikama automobilske konstrukcije i popravke.

Prekvalifikacija za limara kao treći nivo srednjeg obrazovanja može se odvijati i izvanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka škole, studentu se daje mogućnost da se po potrebi dodatno prekvalifikuje u druga zanimanja.