INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE

Prekvalifikacija za instalatera grijanja i klimatizacije program je srednjoškolskog obrazovanja 3. nivoa kroz koji polaznici stječu općenito i stručno znanje o ugradnji, kontroli, održavanju i popravci uređaja za grijanje, rashladnih uređaja i klima uređaja. Termički uređaji koriste se za grijanje uglavnom tokom zimskih mjeseci u svim prostorijama u kojima žive ljudi, a koriste se i u plastenicima i farmama životinja.

Instalateri grijanja instaliraju uglavnom centralno, a ponekad i plinsko i električno grijanje, slijedeći nacrte i druge specifikacije. Uređaji za centralno grijanje uglavnom se sastoje od radijatora i kotlova za grijanje zraka, raznih mehaničkih uređaja i pumpi koji prisiljavaju vrući zrak pod pritiskom kroz cijevi, metalne cijevi kroz koje vrući zrak prolazi i sigurnosne dijelove. Nakon ugradnje testiraju rad cijelog sistema grijanja i povremeno vrše rutinske provjere i popravke kako bi se održalo kvalitetno funkcioniranje grijanja. Instalateri klima uređaja instaliraju i servisiraju centralne sisteme klimatizacije i rashladne komponente.

Prekvalifikacija za instalatera grijanja i klimatizacije kao treći nivo srednjoškolskog obrazovanja može se odvijati i izvanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka škole, studentu se pruža mogućnost daljeg usavršavanja u struci (instalater grijanja i klimatizacije – specijalista) ili prekvalifikacije za druga zanimanja.