POSLASTIČAR

Prekvalifikacija za poslastičara program je obrazovanja, gdje kroz kvalitetnu i stručnu nastavu polaznici stiču stručno-toerijska i praktična znanja iz oblasti ugostiteljstva, na osnovu čega po završetku školovanja mogu zadovoljiti sve tržišne potrebe za zanimanjem poslastičar.

 

Ovo zanimanje fokusira se na ukrašavanje i pripremu raznih slatkiša poput sladoleda, kolača, peciva, čokolada, bombona … Nabavlja hranu koja je lako pokvarljiva, tako da je izuzetno važno pravilno skladištenje. Radni pribor namijenjen je isključivo za kuhanje i poslastičarstvo, a koristi i strojeve i druge uređaje za pripremu konditorskih specijaliteta. Pored toga, obavlja zadatke poput prodaje i stavljanja proizvoda na tržište, kao i posluživanje i prikazivanje finalnih proizvoda.

 

Prekvalifikacija za poslastičara može se odvijati i izvanrednim školovanjem i polaganjem i kao takva je u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka obrazovanja, polaznici mogu nastaviti svoje obrazovanje na četvrtom nivou prekvalifikacijom za drugo zanimanje po svom izboru. Cijena ispita određuje se za svakog pojedinca, jer ovisi o školi koju imate sada, a mora se izračunati prema potvrdama vašeg razreda (uzima se samo razlika u predmetima ako već imate srednju školu). To znači da će nam trebati samo uvid u vaše trenutne srednjoškolske svjedodžbe, tako da je postupak izračuna cijene vrlo jednostavan.