POSLASTIČAR

Stručno ososobljavanje za poslastičara  je obrazovanja, gdje kroz kvalitetnu i stručnu instruktivno-konsultativnu  nastavu polaznici stiču stručno-toerijska i praktična znanja iz oblasti ugostiteljstva, na osnovu čega po završetku osposobljavanja mogu zadovoljiti sve tržišne potrebe za zanimanjem poslastičar.

Ovo zanimanje fokusira se na ukrašavanje i pripremu raznih slatkiša poput sladoleda, kolača, peciva, čokolada, bombona…  Nabavlja hranu koja je lako pokvarljiva, tako da je izuzetno važno pravilno skladištenje. Radni pribor namijenjen je isključivo za kuhanje i poslastičarstvo, a koristi i druge uređaje za pripremu konditorskih specijaliteta. Pored toga, obavlja zadatke poput prodaje i stavljanja proizvoda na tržište, kao i posluživanje i prikazivanje finalnih proizvoda.

Nakon završenog stručnog osposobljavanja koje je u trajanju od 200 časova instruktivno-konsultativne i praktične nastave polaznici dobiju certifikat o stručnoj osposobljenosti za zanimanje poslastičar. Certifikat se izdaje na bosanskom i engleskom jeziku, ovjeren u sudu sa Apostille pečatom (Apostille je nadovjera ili legalizacija javnih dokumenata koje se koriste u međunarodnom pravnom prometu).