KOZMETIČAR

Prekvalifikacija za kozmetičara je program srednjoškolskog obrazovanja za 3. razred kroz koji polaznici stječu opšta i profesionalna znanja u poslovima koji uključuju njegu kože lica i tijela, oblikovanje tijela i šminkanje. Kozmetičari pomažu ljudima da postignu i održe zdrav i lijep izgled, njegujući kožu i ispravljajući nedostatke lica i tijela koji nisu u domeni medicine. Većina kozmetičara radi u kozmetičkim salonima.

Kozmetičari očiste kožu lica i tijela i uklanjaju višak dlaka (električnim putem, toplim voskom). Laserom i drugim metodama uklanjaju bore, strije i male ožiljke. Neki kozmetičari takođe pripremaju kožu za estetsku operaciju i njegu nakon operacije. Ljudi sve više traže pomoć kozmetičara kada se žele uljepšati šminkom za posebne prilike (vjenčanja, promocije, proslave). Kozmetičari će tada, ovisno o prilici, osobi i fizionomiji, naglasiti lijepe crte lica (ukrasna šminka) ili eventualno ispraviti nedostatke i klijentovim vizualno promijeniti crte lica (korektivna šminka) kako bi osoba izgledala što ljepše.

Neki kozmetičari zaposleni su u prodaji kozmetike (parfumerija), neki organiziraju edukativne tečajeve, a neki vode savjetodavne televizijske i radio emisije ili surađuju s raznim časopisima.

Prekvalifikacija za kozmetičara za 3. stupanj srednjeg obrazovanja može se odvijati i izvanrednim obrazovanjem i polaganjem, te je kao takva u potpunosti prilagođena odraslima i njihovim obavezama.

Nakon završetka škole, studentu se daje mogućnost da se po potrebi dodatno prekvalifikuje u druga zanimanja.